Interview - Het Nieuwsblad - 8/07/2012

Het artikel uit Jobat werd partieel overgenomen door de website van Het Nieuwsblad

Weblink naar Het Nieuwsblad

In 10 jaar 'binnen zijn': het kan!

‘Binnen zijn’ in een klein decennium tijd, het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is dat wat Frank Van Rycke deed. Met het toepasselijk getitelde adviesboek ‘In 10 jaar binnen’ toont hij de lezer hoe ook hij daarin kan slagen. De nieuwsgierigheid won het van de scepsis: een interview.


 

‘Bestaat er een definitie van ‘binnen zijn’? Daar moet iedereen voor zichzelf diep over nadenken voor hij of zij eraan begint. Voor mij is binnen zijn: kunnen doen wat je wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt, los van financiële bezorgdheid. Al naargelang het vooruitzicht dat je koestert, zul je dus moeten zorgen voor een grotere of kleinere geldreserve. Het draait om het gevoel van beslissingsvrijheid dat je daaruit puurt.’

Je bent nu 42 jaar. Dus ergens rond je 33e heb je besloten: over 10 jaar ben ik binnen. En dat is je gelukt?

‘Het is net iets complexer. Terwijl het boek persklaar werd gemaakt, heb ik ontdekt dat ik eigenlijk al enkele jaren binnen was, zonder het zelf te beseffen. Ik heb enkele beleggingen in onroerend goed gedaan. Tot een tijd geleden wist ik niet dat je leningen kunt herfinancieren. Een vriend die ook in vastgoed belegde, heeft me daarop gewezen. Door te profiteren van de lagere rentevoet en de looptijd te verlengen, liggen de huurinkomsten veel hoger dan de terug te betalen bedragen. Het verschil tussen beide dekt de vaste kosten. Dat had ik jaren geleden dus al kunnen doen, en dan was ik vier jaar geleden binnen geweest. Nu besefte ik dat niet. Je ziet, je leert nog steeds bij.’

 

Je was enkele jaren in dienst van een Luxemburgse bank, maar zette nadien de stap naar een zelfstandig statuut. Kan je dit tienjarenplan ten uitvoer brengen zonder zelfstandige te worden?

‘Het gaat om de mentaliteit, niet om het statuut. Het boek omvat een hoofdstuk over fiscaliteit, maar het belangrijkst is een ondernemende ingesteldheid. Toen ik mijn plan opvatte, was ik zelf ook werknemer. En na mijn uren was ‘ondernemen’ mijn hobby; vastgoed was mijn strategie om een reserve op te bouwen, dus ging ik op zoek naar panden om in te investeren, hield me bezig met de verhuur ervan. Maar dat wil niet zeggen dat je er na je dagtaak per se een eigen bedrijfje op na dient te houden. Al kom je wel op een moment waarop je moet kiezen voor de efficiëntste juridische structuur.

 

Lees het volledig Jobat artikel

(ml) - Foto: (ip)