Interview - OxyTiME - Interview - 01/2013

Geen link beschikbaar

Sparen zonder dat je ‘t merkt

Denk je dat spaarzaam omgaan met je budget altijd offers vraagt? niets is minder waar. met kleine slimme stappen kun je geld besparen zonder dat je er iets van merkt. We vroegen 4 experts naar hun beste tips. Tekst: Claire Thys 

 

Expert Frank van Rycke schreef een boek over hoe hij binnen tien jaar ‘binnen’ was: 

Begin meteen met sparen. Zet aan het begin van iedere maand een bedrag opzij en pas je consumptiegedrag aan je nieuwe budget aan. Onze consumptiemaatschappij stimuleert dat sparen helemaal niet, maar het is nog altijd de beste manier om je kapitaal te vergroten.

Durf onderhandelen en om korting vragen. Niet bij de bakker, natuurlijk, maar wel bij het kopen van een auto of zelfs een paar schoenen. Drie keer om korting vragen, is een mooi gemiddelde: vaak weigeren verkopers de derde keer niet meer en als ze dat toch nog doen, zullen ze ook niet op de vierde vraag ingaan. Maar ook al lukt het niet, dan heb je tenminste het gevoel dat je voor jezelf bent opgekomen. 

Noteer al je uitgaven in een huishoudschrift en krijg zo een confronterend overzicht van waar je geld naartoe gaat. Noteer achter elke uitgave of het nu om consumptie of een investering gaat. Dat laatste is iets wat op termijn iets oplevert, dat eerste niet.

Vergelijk. Terugkerende kosten wegen het zwaarst. De energiefacturen, bijvoorbeeld. Vergelijk verschillende energieleveranciers, telecomtarieven of digitale televisiebedrijven om de meest voordelige formule in de wacht te slepen. Op www.vreg.be kun je verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken.

 

Koop een eigen woning: een betere investering is er niet, want huren is geld weggooien. Om te weten of je een eigen woning kunt betalen en welk bedrag je kunt lenen, vraag je bij de bank hoeveel je zou kunnen lenen, mocht je het bedrag dat je nu maandelijks betaalt aan huur, aan hen afbetalen.

Heb je al een huis of appartement, volg dan de rentevoet op en laat je lening herfinancieren als de rente veel lager staat dan wat jij betaalt. Check hiervoor de ‘rente op tienjarige obligaties’, dat is de maatstaf waarop banken de interestvoet berekenen, los van wat zij eraan willen verdienen. Het vergt wat moeite, maar je kunt zo echt veel geld besparen.

Zorg ervoor dat je niet in de verleiding komt. Wil je minder kleren kopen, blijf dan weg uit de winkelstraten. Wil je besparen op boodschappen, ga dan naar een discountsupermarkt waar de kans op impulsaankopen veel kleiner is.

Begin er nú aan. Wil je iets veranderen aan je uitgavenpatroon? Dan moet je het heft in eigen handen nemen. Er is maar één persoon die een verschil kan maken en dat ben jij zelf.